Totul despre metalele prețioase

Astăzi sunt considerate metale prețioase aurul, argintul, platina, rodiul și paladiul

Aurul are mai multe calități care l-au făcut excepțional de valoros de-a lungul istoriei : are o culoare atractivă și luminozitate, este durabil dar și foarte maleabil, iar de obicei este găsit în natură într-o formă relativ pură. Această puritate determină k (karateul) aurului – un karat este măsurat prin fracții pe o scară de la 0 la 24. De exemplu, aurul de 14k este 14/24 părți de aur. Cele 14 părți se transformă în aur pur de 58,3%. Celălalt procent este alcătuit din metale amestecate. Acesta este motivul pentru care aurul este marcat cu 10k, 14k, 18k și 24k.

Argintul 925 cunoscut și sub denumirea de argint sterling este un aliaj metalic folosit cel mai des pentru bijuterii În mod tradițional, este 92,5% argint (Ag) și 7,5% cupru (Cu). Ocazional, alte metale reprezintă 7,5%, dar semnul distinctiv 925 va indica întotdeauna puritatea argintului de 92,5%.

Platina este, în general, evaluată mai mult decât aurul. Acest lucru se datorează faptului că platina este mai rară decât aurul, are o densitate mai mare și este mai pură. Este cunoscută și sub denumirea de „metal nobil”.

Rodiul este un element metalic alb-argintiu care este foarte reflectorizant și rezistent la coroziune. Este considerat cel mai rar și mai valoros metal prețios din lume – cu mult peste aur sau argint. Placarea cu rodiu oferă protecție împotriva loviturilor puternice și luminează pietrele prețioase din jur.

Paladiumul este un metal de tranziție rar, din grupa platinei, de culoare alb-argintie și cu o duritate ridicată. Paladiul este în mod natural alb și nu trebuie să fie placat cu un alt metal pentru a-i da culoarea alb – argintie. Dacă puritatea ridicată, culoarea naturală , proprietățile hipoalergenice, prețul și durabilitatea sunt importante pentru tine, atunci paladiul este alegerea potrivită.